Home

Achtergrond 187 x bekeken

Aandeelhouders Akzo eens met overname ICI

De aandeelhouders van chemieconcern Akzo Nobel staan achter de overname van het Britse concern ICI.

Dat bleek vandaag op een speciale aandeelhoudersvergadering. De aandeelhouders van ICI buigen zich morgen over de overnameplannen.

Aardappelzetmeelconcern Avebe heeft onlangs een samenwerkingsovereenkomst gesloten met National Starch, een dochterbedrijf van ICI. Met de samenwerking wil Avebe haar marktposities in Azië en Noord- en Zuid-Amerika sneller uitbouwen. Zowel Avebe als National Starch stelden toen nadrukkelijk niet uit te zijn op een fusie.

Op de Akzo-vergadering was 49,1 procent van het aandelenkapitaal vertegenwoordigd. Ruim 78 procent steunde de overnameplannen. Als morgen minimaal driekwart van de ICI-aandeelhouders vóór stemt, dan zijn de aandeelhouders van beide concerns geen belemmering
voor de overgang van ICI naar Akzo.

Als de overname doorgaat wordt Akzo via National Starch ineens ook actief op de aardappelzetmeelmarkt. National Starch heeft fabrieken in onder andere de VS, Europa en China en realiseert een jaarlijkse omzet van 750 miljoen euro.

Akzo produceert onder andere verf. Akzo heeft interesse in de verffabrieken van ICI. Akzo wil twee onderdelen van National Starch verkopen, als de overname doorgaat. De divisie die zetmeel produceert blijft voorlopig bij Akzo, ook al is het een vreemde eend in de bijt. Akzo-topman Hans Wijers liet onlangs weten een studie te laten uitvoeren naar de toekomstperspectieven van branchevreemde activiteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.