Home

Achtergrond

ABN Amro verwacht lichte recessie in VS

ABN Amro verwacht dat de Amerikaanse economie begin 2008 in een lichte recessie terecht komt. Deze zal echter niet langer dan twee kwartalen duren.

Dat zei Evert Waterlander, hoofd beleggingen bij ABN Amro donderdag in een toelichting op de economische vooruitzichten voor 2008.

Volgens de bank belandt de economie van de Verenigde Staten in een recessie (twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp), vooral door de Amerikaanse huizenmarkt die ,,volstrekt geen stabilisering'' laat zien. Ook de kredietcrisis en de hoge olieprijs zullen bijdragen aan de economische krimp.

Econoom Joost van Leenders denkt echter dat de sterke Amerikaanse bedrijfsresultaten, de stabiele arbeidsmarkt en verdere renteverlagingen tegenwicht zullen bieden. ,,Het bedrijfsleven staat er goed voor. De winstmarges zijn uitzonderlijk hoog, dus bedrijven kunnen wel tegen een stootje. Het wordt geen zware recessie'', aldus Van Leenders.

ABN Amro verwacht dat de AEX-index volgend jaar een eindstand bereikt van 560 punten. ,,Een voorwaarde om dit niveau te bereiken is een herstel van het vertrouwen in de financials'', aldus Waterlander.

Hij denkt niet dat er dit jaar een eindejaarsrally komt. ,,Heel veel beleggers blijven momenteel aan de zijlijn staan door de onzekerheden op de Amerikaanse huizenmarkt en de kredietmarkten'', aldus de beleggingsstrateeg. Mogelijk zakt de hoofdgraadmeter nog 4 tot 5 procent ten opzichte van het huidige niveau van 487 punten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.