Home

Achtergrond 257 x bekeken

Zwartbonte parade in Friesland

Het zwartbonte vee paradeert in de keuringsring van het FEC-gebouw in Leeuwarden.

Het zwartbonte vee paradeert in de keuringsring van het FEC-gebouw in Leeuwarden. Daar werd gisteren tijdens de Frisian Show een provinciale keuring van koeien en kalveren gehouden. Grote winnaar werd Tiede van der Ploeg uit Warga. De topfokker leverde bij de vaarzen de algemeen kampioene en de reservekampioene. Ook in de rubriek oudere koeien werd een van zijn runderen tot de mooiste verklaard. De publieksprijs ging naar een Alan-nakomeling van maatschap Jacobi uit Garijp. Foto Marten Sandburg

Gladiolenkweker Theo Theunissen oogst en verwerkt 45 miljoen gladiolen- en 17,5 miljoen leliebollen, geteeld op respectievelijk 30 en 25 hectare in het Gelderse Heumen en omgeving. Met zijn nieuwe spoelerij, waar zijn vrouw Malika bij staat, kan per kwartier zo'n 16 ton bollen worden verwerkt. "Vooral lelies moeten zandvrij zijn", zegt Theunissen. "De oogst verloopt dankzij het mooie weer goed." De leliehandel komt elk jaar later op gang. "Ze laten de vooraad steeds langer bij de kweker liggen. Daarvoor moet je opslagcapaciteit hebben." Foto VidiPhoto

In het Betuwse plaatsje Lent vult loonwerker Goorhuis uit Kootwijkerbroek zijn bouwlandbemester. Uiteindelijk wordt 16 hectare akkerland bemest met 8 vrachten van in totaal 300 ton drijfmest. Kees Goorhuis: "Het is op het laatste moment, want we mogen van de wetgever maar tot 1 november uitrijden. Het schoot niet echt op, op een goede dag lukt het wel om 800 ton uit te rijden." De laatste week leidde dit tot verschillende bemestingsopdrachten nabij de Waal. Foto Sjef Prins

Medewerkers van Koole & Liebregts geven uitleg over het Montbeliarde ras. De sperma-importeur laat op de vakbeurs in Den Bosch twee kalveren van het van oorsprong Franse dubbeldoelras zien. Volgens het bedrijf groeit de belangstelling voor het ras. Veel veehouders met Holstein-koeien willen kruisen met het ras om een aantal problemen van het Holsteinras te ondervangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om verminderde vruchtbaarheid.
De vakbeurs in Den Bosch opende gisteren zijn deuren. De officiële opening werd verricht door secretaris generaal André van der Zande van het ministerie van LNV. Hij verving minister Gerda Verburg. De beurs is tot en met vrijdag geopend. Foto Van Assendelft

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.