Home

Achtergrond

Zoeken naar mooiste vaarzen voor Hardenberg

Met een keurende blik bekijken Henk Oldeman, Berend Meppelink en Richard Brabers de vaarzen van melkveehouder Arjan van Leusen uit Dalfsen.

Met een keurende blik bekijken Henk Oldeman (rechts), Berend Meppelink (links) en daarnaast Richard Brabers de vaarzen van melkveehouder Arjan van Leusen uit Dalfsen. Hij heeft twee vaarzen van Orcival en Jonkheer die op de nominatie staan om deel te nemen aan 'Met dank aan de koe', een driedaagsevenement dat in november wordt gehouden tijdens de Rundvee Relatiedagen in Hardenberg. Genes Diffusion laat daar dochtergroepen zien van haar beste stieren. De kans is groot dat de vaarzen van veehouder Van Leusen daartussen staan. De dieren zijn een lust voor het oog en goed voor ruim 30 liter melk per dag met prima gehalten. Stuk voor stuk sterke vaarzen met superbeste benen, aldus Oldeman. Foto Ruud Ploeg

CWV Barlo verwerkt korrelmais van akkerbouwer Salemink nabij Didam. In totaal wordt de opbrengst van 35 hectare gedorst en maald. Uiteindelijk wordt het meel gebruikt voor Corn Cob Mix (CCM), veevoer dat voornamelijk in de varkenshouderij aftrek vindt. Joop Obbink CWV Barlo is tevreden. "De mais ziet er over het algemeen erg goed uit. Er zijn wel wat mindere, nattere, percelen bij, maar dat is hoogstens 10 procent van het totale areaal. De boer had veel mais vrij vroeg gezaaid en dat heeft uitstekend uitgepakt." CWV Barlo verwerkt enkele honderden hectares voor CCM en verwacht half november klaar te zijn. Dit jaar ligt de gemiddelde opbrengst voor CCM op 8,7 ton per hectare. Foto Sjef Prins

Directielid Henny Swinkels van VanDrie Group in overleg met landbouwminister Gerda Verburg. Het kalfsvleesconcern wil ondersteuning van de Nederlandse overheid voor de opening van markten buiten Europa. Swinkels van het kalfsvleesbedrijf legde dit verzoek neer bij minister Verburg. Verburg bezocht de kalfsvleesintegratie op de levensmiddelenbeurs Anuga in Keulen. Swinkels zoekt ondersteuning voor de export van Nederlands kalfsvlees naar China en Saoedi Arabië. "De interesse voor Nederlands kalfsvlees in groot in China, zeker met de Olympische Spelen in 2008 in het vooruitzicht." Foto VanDrie Group

Een medewerker van loonbedrijf Otte egaliseert een perceel van akkerbouwer Toon Looijen uit het West-Brabantse De Heen. "Er waren op het perceel een aantal natte plekken waar we met de oogst regelmatig last van hadden. Door het perceel nu weer vlak te maken worden deze plekken er uit gehaald zodat het water na regen weer makkelijker weg kan van het perceel", vertelt Mirjam Looijen. Het perceel werd na het egaliseren direct los getrokken om vervolgens wintertarwe te kunnen zaaien. Foto Rein Geleinse

Tójasfesztival

Een tweetal Hongaarse chefkoks bereiden het grootste eiergerecht ooit gemaakt. In totaal bevat de maaltijd 8.000 eieren, 2.000 kwarteleieren, 10.000 aardappelen, 80 kilo uien, 60 kilo reuzel, 20 kilo tomaten en 100 kilo pepers. Het gigantische eiergerecht is onderdeel van het jaarlijkse Tójasfesztival in het Hongaarse Siofok, waar eieren in het middelpunt van de belangstelling staan. De organisatie verwacht dat het eiergerecht opgenomen wordt in het Guiness Book of World Records. Foto ANP

Het Spaanse aanbod aan citrusfruit pakt dit seizoen rond de 20 procent kleiner uit dan vorig jaar. Het volume sinaasappelen is zelfs 27 procent kleiner. Dat meldt het Duitse marktbureau ZMP op basis van cijfers van het landbouwministerie in Madrid. Uitgaande daarvan plukken de Spaanse telers 2,69 miljoen ton sinaasappels en 2,08 miljoen ton mandarijnen. In het laatste geval is de daling ten opzichte van vorig jaar 21 procent. De citroenenoogst zakt met 31 procent naar 750.000 ton. Oorzaak is het ongunstige weersverloop. Foto ANP

Sjouke Riemersma bekijkt een monster van een partij tot brok verwerkt gras in de groenvoerdrogerij in Opeinde. De drogerij maakt overuren omdat veehouders volop gras laten drogen en laten bewerken tot brok. Veehouders hebben volop gras dat volgens de drogerij bovendien van goede kwaliteit is. De belangstelling om gras te laten drogen is zo groot dat de drogerij in Opeinde op dit moment wachttijden van vier weken aanhoudt. De productie van de grasdrogerijen is dit jaar beduidend groter dan vorig jaar. Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.