Home

Achtergrond 152 x bekeken

Zes verdachten vrij door onbevoegde rechter

De raadkamer van de rechtbank in Den Bosch heeft vandaag besloten dat zes verdachten niet in voorarrest mogen blijven omdat bij de behandeling van hun zaken een onbevoegde rechter optrad.

Dat heeft de rechtbank bekendgemaakt. In totaal deden vijf advocaten namens zes verdachten een verzoek tot opheffing van de hechtenis. Het gaat onder meer om een vrouw die wordt verdacht van moord en een verdachte die vastzit op verdenking van een overval en een verkrachting.

"In een rechtsstaat als Nederland kan men slechts worden vastgehouden indien daarvoor een wettelijke basis bestaat. Dat de verdachten worden vermoed betrokken te zijn bij een ernstig misdrijf en dat het maatschappelijk onwenselijk is dat zij in vrijheid komen, doet aan dit grondrecht niet af'', aldus de rechtbank.

De beslissing van de raadkamer betekent dat de verdachten in vrijheid de verdere behandeling van hun strafzaak kunnen afwachten.
Om de schijn van partijdigheid te voorkomen, was de raadkamer samengesteld uit drie rechters en een griffier van de Arnhemse rechtbank, verklaarde een woordvoerster van de rechtbank in Den Bosch.

Het Openbaar Ministerie (OM) bestudeert het besluit en komt woensdag met een inhoudelijke reactie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.