Home

Achtergrond 180 x bekeken

Zekerheid over onzekerheid

Het signaal dat de Europese Commissie eind vorige week afgaf over de graanmarkt in de EU geeft nog weinig aanleiding tot zorg.

Er is minder graan beschikbaar in de EU, maar dit betekent geenszins dat de Europese consument honger hoeft te leiden.

Als er te weinig EU-graan is, is er nog altijd de mogelijkheid van import. Die wordt al gebruikt, maar het kan makkelijker. De Commissie kan beginnen met het afschaffen van de nog altijd bestaande importheffing. Maar ook als die in stand blijft, is de Europese consument nog koopkrachtig genoeg.
Voor sommige veehouders, vooral die in Zuid- en Oost-Europese landen, zal het varkens- en kippenvoer waarschijnlijk wat duur gaan worden. Dat resulteert uiteindelijk in minder varkens- en kipvlees.

Voor de Europese akkerbouwers zijn de tekorten goed nieuws, als deze tekorten tenminste blijven. Maar daarover is eigenlijk door niemand iets zinnigs te zeggen. Want de graanprijzen zijn door de biobrandstoffenhausse steeds sterker verbonden met de olieprijzen en de vraag naar olie. De olieprijs is nu op recordhoogte, maar zal dat zo blijven?

Misschien valt de vraag wel uit in bij voorbeeld China. Dan is opeens ook minder graan nodig en dalen - net als de olieprijzen - ook de prijzen van graan. Dat is weer geen goed nieuws voor de akkerbouw. Dit is een als-als scenario. Zekerheid is er niet, behalve dat er veel onzekerheden op de boer afkomen, positief dan wel negatief.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.