Home

Achtergrond 160 x bekeken

Zeer zware luchtvervuiling na branden Californië

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Californië hebben de inwoners gisteren gewaarschuwd voor een extreem gevaarlijke luchtvervuiling in de nasleep van de natuurbranden.

De inwoners van vijf zuidelijke districten is aangeraden binnen te blijven. Volgens het departement van Milieu lopen vooral ouderen, kinderen en mensen met hartkwalen en ademhalingsproblemen gevaar door de vervuiling. Patricia Rey van het departement zei dat door de branden een hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer is uitgestoten vergelijkbaar met wat 440.000 auto's doorgaans in een heel jaar produceren.

"De lucht is van ongezond naar gevaarlijk gegaan wat betekent dat het advies aan iedereen is om binnen te blijven'', aldus Rey. De waarschuwing geldt voor de districten San Diego, Orange, Los Angeles, San Bernardino en Riverside. "Wij zijn zeer bezorgd'', zei Rey.

Door de natuurbranden waren 640.000 mensen gedwongen hun huizen te verlaten, meldde een zegsvrouw van de gemeente San Diego gisteren. Nog steeds kunnen 19.000 mensen niet terug naar huis.

Het vuur heeft iets meer dan 200.000 hectare land in de as gelegd en verwoestte 1800 huizen en bedrijven. De schade in de regio San Diego bedraagt alleen al 1 miljard dollar. Zeker twee grote branden zijn aangestoken. De brandweer heeft nog steeds negen branden niet onder controle.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.