Home

Achtergrond 423 x bekeken

Worteloogst goed ondanks droog voorjaar

De rooiomstandigheden zijn niet ideaal, maar het gaat, zegt akkerbouwer Richard Kerkhofs.

De rooiomstandigheden zijn niet ideaal, maar het gaat. "Eigenlijk is de grond nog iets te nat, maar we kunnen wel rooien", zegt akkerbouwer Richard Kerkhofs uit Maastricht. Uitstellen van de oogst zit er niet in. "De loonwerker heeft ook andere verplichtingen, dus we willen tot graag door rooien."
Kerkhofs rooide met behulp van een loonwerker gisteren zo’n 1,5 hecare wortelen. "De oogst is normaal. We oogsten tussen de 70 en 75 ton per hectare en de kwaliteit is goed. Het zijn mooie lange wortelen", aldus de Limburger. "De wortelen hebben in het voorjaar toch best last gehad van de droogte, maar daar zie je nu gelukkig vrijwel niets meer van terug", zegt Kerkhofs. Foto Twan Wiermans

Koolzaad uit Hongarije wordt in de haven van Hengelo gelost uit een vrachtschip. Het koolzaad gaat naar de Twentsche Oliemolen in Haaksbergen. De producent van puur plantaardige olie heeft het laatste koolzaad uit Nederland verwerkt. De verwerking ging half augustus van start. Vorig jaar heeft de Twentsche Oliemolen 2.300 ton koolzaad uit Nederland geperst. Dit jaar is dat 1.600 ton. De olieproducent haalt vanaf deze week het koolzaad uit andere landen. De olie wordt afgezet in de biodieselindustrie. Foto Eric Brinkhorst

Ruud Hulleman van automatiseringsbedrijf Priva uit De Lier geeft de jury van de Horti Fair Innovation Award tekst en uitleg van hun nieuwe teeltsysteem. "Het EcoFutura is een combinatie van tomaten- en visteelt", stelt Jan Hugo Nuijt, marketing manager bij Priva. "Het systeem is niet alleen ontwikkeld voor een betere ruimtebenutting, maar ook voor efficiënter gebruik van water en energie. De tropische vissoort Tilapia vereist een watertemperatuur van 23 graden Celsius. Deze warmte komt deels van de tomaten en deels van de verwarmingsistallatie. De totale opbrengst van deze combinatieteelt levert volgens onze berekeningen voldoende rendement op." Foto Diederik van der Laan

Voor het examen veetransportbeoordelen (live stock handling) zijn zaterdag op het terrein van exportverzamelplaats Animo in Venhorst 48 van de 55 kandidaten geslaagd. Het diploma is verplicht vanwege nieuwe Europese regelgeving. Toon Wassenberg (voorgrond), directeur van Animo en voorzitter van de Nederlandse Bond van Waaghouders van Levend Vee: "We willen aan de regels voldoen en we hebben het zaterdag geregeld voor alle bij onze bond aangesloten bedrijven." Het ging om de eerste lichting gediplomeerden. Gezakten doen binnenkort herexamen. Foto Twan van Asseldonk

Op het bedrijf van de familie Debougnoux uit het Limburgse Gulpen wordt hard gewerkt aan een nieuwe rundveestal. Stallenbouwers proberen het dak er zo snel mogelijk op te leggen, voordat er weer regen komt. In de melkveehouderij wordt momenteel een enorme inhaalslag gemaakt. Veel bedrijven breiden stallen uit of bouwen nieuwe stallen. De belangrijkste reden voor de vele investeringen zijn de gunstige marktsituatie en de voorbereidingen van de bedrijven op de verwachte afschaffing van het melkquotum in 2013. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.