Home

Achtergrond

Winstdaling Shell minder groot dan verwacht

Oliemaatschappij Shell heeft de verwachtingen in het derde kwartaal overtroffen. De nettowinst tegen actuele voorraadkosten daalde weliswaar met 8 procent tot 6,4 miljard dollar, maar analisten hadden gerekend op een grotere winstdaling.

De productie van Shell is het afgelopen kwartaal met 4 procent gedaald tot 3,14 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Het resultaat bij de belangrijkste divisie exploratie & productie daalde hierdoor van 3,7 miljard tot 3,5 miljard dollar.
Net als de rivalen BP en ExxonMobil kampt het Nederlandse energieconcern met een dalende olie- en gaswinning, hogere kosten en hogere belastingen. Regeringen in landen waar Shell actief is willen ook hun graantje meepikken van de hoge olieprijzen en schroeven de belastingen omhoog.
Bij de divisie olieproducten daalde het resultaat van 2,2 miljard naar 1,7 miljard dollar. Dit kwam door lagere raffinagemarges en hogere kosten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.