Home

Achtergrond

Winst Cargill stijgt 83 procent

De winst van het internationale landbouw- en voedingsmiddelenbedrijf Cargill was het afgelopen kwartaal 83 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De goede resultaten werden vooral gedragen door meer activiteiten op het gebied van de productie en verwerking van de landbouwproducten van Cargill. Het bedrijf verwerkte meer sojabonen en mais dan in de voorafgaande periode en slaagde erin om het effect van de stijgende prijzen van de meeste landbouwproducten te verzachten door een strategie, waarbij het zich indekte tegen prijsstijgingen. Zo kocht het bijvoorbeeld termijncontracten aan.

De afdelingen die producten en ondersteuning leveren aan akkerbouwers en veehouders, deden het ook goed. De netto inkomsten van Cargill stegen naar 645,7 miljoen euro (917 miljoen dollar) in het eerste kwartaal van boekjaar 2008, dat op 31 augustus afliep. In dezelfde periode een jaar eerder was de winst 352,1 miljoen euro (500 miljoen dollar).

Cargill meldt verder dat het bezig is de rest van de aandelen van het Hongaarse graanbedrijf Agrograin te kopen. Daarnaast wil het de capaciteit van zijn canola-oliefabriek in Canada verdubbelen

Het van oorsprong Amerikaanse familiebedrijf, dat geen omzetcijfers geeft, telt wereldwijd 158.000 medewerkers in 66 landen. In Nederland werken circa 2.300 voor het bedrijf, dat vestigingen heeft in onder meer Amsterdam (sojafabriek), Schiedam (verwerking van oliën en vetten) en Deventer en Zaandam (cacaobewerking en -verwerking).

Of registreer je om te kunnen reageren.