Home

Achtergrond

'Westfleisch wil lagere prijs voor licht varken'

Het Duitse slachterijconcern Westfleisch is bezig met een wijziging van zijn afrekeningssysteem, die leidt tot bevoordeling van leveranciers van zware varkens.

Dat meldt de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN. Op het eerste oog ziet het nieuwe afrekeningssysteem van Westfleisch er goed uit, constateert de varkenshouderijorganisatie. Desondanks krijgt het systeem niet de goedkeuring van de ISN, omdat de organisatie vreest dat het nieuwe afrekeningssysteem vooral bedoeld is om lichtere varkens goedkoper in te kopen, omdat die varkens moeilijker te plaatsen zijn in de markt.

Het lijkt er veel op dat het concern met het nieuwe afrekeningssysteem de trend naar de levering van lichtere varkens probeert tegen te werken, concludeert de ISN.

Het leveren van varkens met een lager slachtgewicht is vanwege de extreem hoge voerkosten voor de boeren op dit moment voordeliger en is ook een positieve zaak om het overaanbod aan vlees terug te dringen. Daar staat tegenover dat lichtere varkens voor de verwerkers vanuit kostenoogpunt duidelijk nadelig zijn, zo signaleert de ISN, die aankondigt de zaak scherp te zullen volgen.

De wijziging houdt in dat het zogenoemde AutoFom-masker per 1 januari volgend jaar op onderdelen wordt aangepast, onder meer ten aanzien van de waardering van de hammen.

Westfleisch wil vanaf 19,5 kilo hammengewicht 0,1 tot 0,3 indexpunten per kilo meer gaan betalen en voor een hammengewicht tot 16 kilo eenzelfde aantal punten per kilo korten. "Op die manier wordt geprobeerd de lichtere varkens tegen een lagere prijs in te kopen", stelt de ISN vast.

AutoFom is een in Denemarken ontwikkeld geautomatiseerd classificeringssysteem dat voor wat betreft Westfleisch sinds 2004 in gebruik is. AutoFom is een afkorting van automatische fat-o-meater.

Of registreer je om te kunnen reageren.