Home

Achtergrond 173 x bekeken

Werknemers Unilever weer aan het werk

De werknemers van alle Nederlandse fabrieken van Unilever zijn in de loop van vrijdag weer aan de slag gegaan.

Sommige fabrieken draaiden vrijdag geen productie omdat opstarten voor het weekend weinig zin had, aldus een woordvoerster van Unilever. Wel troffen werknemers voorbereidingen om de productie weer op te starten.

Ruim duizend werknemers hadden het werk in de Unilever-fabrieken woensdagavond stilgelegd uit onvrede over de sluiting van drie fabrieken in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht en over de stukgelopen cao-onderhandelingen.

De vakbonden die de staking organiseerden, zijn tevreden over de acties. ,,Het is hartverwarmend dat zovelen bijeen waren om één signaal af te geven aan de directie'', zei vakbondsbestuurder Frans van de Veen van CNV Voeding. Hij zei nieuwe acties niet uit te sluiten.
Dat de stakingsbereidheid onder de medewerkers uit andere fabrieken zo groot was, heeft volgens de vakbonden te maken met een groot solidariteitsgevoel. ,,Het gaat ook om de toekomst van de andere Unilever-medewerkers. Daarvoor moet er een goede cao komen met scholingsafspraken en loopbaanbegeleiding, zodat zij in ieder geval een goed vooruitzicht hebben'', aldus Van de Veen.

Unilever liet weten een uitnodiging naar de vakbonden te hebben gestuurd om zo snel mogelijk om de tafel te gaan zitten. Wat het concern betreft, moet het gesprek gaan over een sociaal plan. Een baangarantie geeft het bedrijf niet af. Unilever benadrukt dat de sluiting alleen de fabrieken in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht betreft. Er zijn geen plannen om de andere drie fabrieken op te doeken.
Vermaat zei dat hij Unilever een tegenuitnodiging heeft gestuurd. "Wij willen praten over hoe we de drie fabrieken open kunnen houden, niet alleen over sluiting en een sociaal plan.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.