Home

Achtergrond 292 x bekeken 3 reacties

Werkbank heeft lage prioriteit

Dit is Christiaans antwoord op de donderdagvraag

Ik wil mij verzetten tegen de vraagstelling van vandaag. Bij ons op het bedrijf is de werkbank absoluut niet toonaangevend voor de mate van veiligheid waarmee wij werken. Veilig werken houdt op ons bedrijf in dat we op een verantwoorde manier met de dieren omgaan. Het zijn immers stieren waarmee wij werken. Dat wil niet zeggen dat alle stieren gevaarlijk zijn, maar je moet altijd op je hoede zijn. Veilig werken begint bij ons niet bij de werkbank maar tussen het vee, dat is tevens onze dagelijkse bezigheid.

Om veilig met deze dieren te kunnen werken gebruiken wij zwaar en degelijk hekwerk, want deze dieren hebben enorm veel kracht. In tegenstelling tot melkkoeien gebruiken zij hun kracht elke dag, vaak uit baldadigheid.

Om onze stieren te scheren of medicijnen toe te dienen hebben wij bij twee stallen een stalen constructie van vangrails gemaakt. Het zijn 3 hokken waarin we de stieren kunnen opsluiten, rondom bevind zich een smalle gang. Deze gang is zo breed dat de stieren zich niet kunnen keren, hier wandelen de dieren doorheen en er is een mogelijkheid om ze even vast te zetten. Ook de inrichting van de stallen is van vangrails gemaakt. Dat is voor ons veilig werken, onszelf beschermen tegen de kracht van deze imposante dieren!

Wij zijn niet technisch aangelegd, onze interesse ligt daar niet. De apparaten als een haakse slijper, boormachines, lasapparaat, cirkelzaag enzovoorts, zijn allemaal aanwezig. Die werken ook allemaal prima, en er is ook van allerlei bevestigingsmateriaal aanwezig. Het probleem is dat we niet alles op orde houden. De werkbank is de plek op ons bedrijf waar een lage prioriteit op rust. Alles is aanwezig en veel materiaal op voorraad, alleen niet op alfabetische volgorde.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  martin

  Het is inderdaad hoe je het bekijkt met veilig werken op een bedrijf. Uit eigen ervaring weet ik dat dieren onvoorspelbaar kunnen zijn en dat daarbij ook een hoge prioriteit ligt bij de ondernemer. Het is ook vanzelfsprekend dat waar je het meest aan of mee werkt daar de veiligheid goed moet zijn. Daarom vindt ik dit een goed argument van Christiaan om juist verder te kijken dan naar 1 geval op het bedrijf.

 • no-profile-image

  william

  jou werkbank laat mij zien dat jullie thuis allemaal echte dierenmensen moeten zijn! goed antwoord dus, jou werkbank zag er trouwens best veilig uit, alleen niet netjes maar ja netjes en veilig zijn twee verschillende dingen toch??

 • no-profile-image

  Marc

  Eerlijk gezegd vind ik dat veiligheid en de indeling van een werkbank weinig met elkaar te maken hebben. Als ik denk aan veiligheid denk ik meer aan de staat van de machines en apparaten van het bedrijf en de manier van werken van een bedrijf. De volgorde maakt weinig uit denk ik? Desondanks moeten we natuurlijk denken aan de kleine kinders die onze bedrijfsopvolgers vast wel op de werft krijgen in de toekomst, of zelfs nu al hebben/langskomen. Gevaarlijke atributen hoog plaatsen of beveiligen kan dan zeker geen kwaad. Ook een stukje opvoeding kan helpen, alleen brengt dit niet altijd zekerheid met zich mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.