Home

Achtergrond 388 x bekeken 3 reacties

Wereldbank: meer investeren in landbouw arme landen

In de landbouw in ontwikkelingslanden moet fors meer geïnvesteerd worden dan nu.

Op die manier kunnen miljoenen mensen uit de armoede worden geholpen. In een rapport pleit de Wereldbank voor efficiëntere landbouwmethodes die het milieu minder schade toebrengen. Verder moeten handelsverstorende subsidies worden verminderd.

Dit staat in het zogeheten World Development Report dat de bank vrijdag naar buiten heeft gebracht. Volgens de opstellers moet de landbouw een centrale plaats krijgen op de ontwikkelingsagenda. De afgelopen twintig jaar is er veel te weinig in de sector geïnvesteerd.

Niet meer dan 4 procent van de officiële ontwikkelingshulp komt in de landbouw terecht, terwijl driekwart van de arme mensen op het platteland woont. De laatste jaren geeft de bank ook zelf weer meer steun aan landbouwprojecten.

De situatie is vooral zorgelijk in zuidelijk Afrika en het zuiden van Azië, waar het aantal arme mensen nog steeds toeneemt. In zuidelijk Afrika zouden overheden ook zelf meer geld voor landbouw moeten uittrekken. Voor de economische groei is de regio grotendeels afhankelijk van de landbouw, maar de overheidsuitgaven aan de sector vormen niet meer dan 4 procent van het geheel.

De Wereldbank pleit in het rapport verder voor duurzame landbouwmethodes. De opstellers wijzen er op dat 85 procent van al het water in de landbouw wordt gebruikt en dat de sector ook deels verantwoordelijk is voor vervuiling en ontbossing. De bank waarschuwt verder voor hogere voedselprijzen in verband met de grote vraag naar voedsel en de toenemende belangstelling voor biobrandstoffen.

Het World Development Report hekelt de handelsverstorende subsidies in de landbouwsector. Als voorbeeld noemt de bank de steun aan Amerikaanse katoenboeren. Kleine Afrikaanse boeren kunnen hun producten daardoor op de wereldmarkt moeilijk kwijt. Ook producenten van biobrandstof worden gehinderd door subsidies in rijke landen en invoerheffingen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  van Riel

  Ik kan me wel vinden in het streven van de Wereldbank om meer ontwikkelingsgeld in landbouw te stoppen. Maar dan dat geproduceerde voedsel moet dan wel ten goede komen aan de lokale bevolking en niet zoals nu via de Wereldhandel in het rijke deel van de wereld terecht komen. De oorzaak hiervan is gelegen in het feit dat de Wereldbank afgelost moet worden in US$ of Euro. Deze muntsoorten zijn niet aanwezig in deze landen en dus is export de enige oplossing. Bij deze vorm van export is snel duidelijk wie er met de poet vandoor gaat, de handel en / of de lokale overheden, niet de boeren producenten.
  Was de productioe bedoeld om de honger lokaal de wereld uit te helpen hoefde de Wereldbank niet te klagen over dump praktijken en subsidies op biobrandstoffen door rijke landen (USA). Mensen zonder eten, hebben ook geen auto en dus geen behoefte aan biobrandstof.
  Dit wereldbank verhaal ademt weer de invloed van de Wereldhandel.

 • no-profile-image

  Johan

  Dat was allang gebeurd als er stabiele regeringen waren geweest in de 3e wereld. Een goed geleid land als Malawi heeeft de grenzen gesloten voor dumping en gebruikt ontwikkelingsgeld om hun boeren een gegarandeerde prijs te geven. Slecht bestuur en corruptie is in veel landen is de oorzaak dat de binnenlandse productie niet van de grondkomt en zelfs wordt afgebroken (Zimbabwe)

 • no-profile-image

  a. nonymus

  hogere voedselprijzen zijn een zegen voor de "arme" landen dan kunnen de boeren daar tenminste rendabel telen, want de hele landbouwinfrastructuur is door de voedselhulp naar de knoppen geholpen, zodat de boeren miets meer konden verbouwen,want er kwam gratis eten binnen, dus de eigen productie werd toch niet gekocht

Of registreer je om te kunnen reageren.