Home

Achtergrond 263 x bekeken 2 reacties

Wel derogatie zaaigraan voor andere lidstaten

De Europese Commissie heeft een derogatieverzoek van Frankrijk en Oostenrijk voor zaaigraan gehonoreerd.

Vorige week wees de EU een Nederlands verzoek af.

Frankrijk heeft eind augustus de EU gevraagd om de eisen voor de kiemkracht van zaaitarwe te versoepelen vanwege een tekort aan zaaitarwe. Normaal moet 85 procent van het zaad kiemen. Brussel heeft de norm voor maximaal 48.000 ton Franse durumtarwe verlaagd naar 75 procent. Door de lagere kiemkrachteis kan meer zaaitarwe worden goedgekeurd. De uitzondering geldt tot 31 maart volgend jaar en alleen voor zaaitarwe van 39 rassen.

Ook Oostenrijk heeft een derogatie bedongen in Brussel. Dat land verzocht de EU om de eis van de kiemkracht van rogge te verlagen. Oostenrijk mag voor maximaal 1.100 ton winterrogge de kiemkrachtnorm verlagen van 85 naar 75 procent.

Vorige week wees Brussel een Nederlands derogatieverzoek af. Het ministerie van landbouw verzocht Brussel, op verzoek van de branchevereniging van veredelingsbedrijven Plantum, om 4.000 ton gewone tarwe te mogen gebruiken als zaaizaad. Bij dit verzoek verandert niks aan de eisen van het zaaigoed. Het zaad wordt gekeurd door de keuringsdienst NAK. Alleen heeft er geen veldkeuring plaats gevonden tijdens het groeiseizoen omdat het graan in eerste instantie niet is geteeld met als bestemming zaaigoed.

Brussel wees dat verzoek af. De Commissie vindt dat voldoende zaaigraan aanwezig is in andere lidstaten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harry Brouwer

  Dat geeft tegelijk de positie aan van Nederland in de EU. We roepen veel, trekken ons overal wat van aan maar krijgen weinig tot niets gedaan.
  De EU is Frankrijk , Engeland en Duitsland. Is al jaren zo en zal ook wel zo blijven. Dat wij als exportland er voordeel van hebben is eigenlijk jammer; daardoor zijn we gedwongen dergelijke onzinnige besluiten te accepteren . Leve Europa. Tijd voor creatief boekhouden, met Italie en de nieuwe EU landen als voorbeeld.

 • no-profile-image

  bintje koper

  Nu is er wel zaaizaad genoeg in het buitenland. Beter een slechte kiemkracht, dan misschien een korreltje van een ander ras er bij door!!

Of registreer je om te kunnen reageren.