Home

Achtergrond

Waterschapsheffing stijgt niet onnodig

Agrariërs hoeven niet bang te zijn dat ze onnodig veel waterschapsbelasting gaan betalen. Dat stelt staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen in antwoord op vragen van de Eerste Kamer. De heffingslasten voor de landbouw gaan in de nieuwe wet namelijk juist fors omlaag, van 115 miljoen euro naar 60 miljoen euro.

Boeren vreesden dat ze teveel heffing gaan betalen omdat infrastructurele werken, zoals land- en vaarwegen en dijken ook onder de categorie onbebouwd vallen. De waarde van de grond in een categorie bepaald namelijk de grootte van de heffing.

Schultz ziet hier echter geen problemen omdat gemeenten geen waarde toekennen aan infrastructurele werken. Bovendien kunnen waterschappen hun tarieven differentiëren. Daarnaast werkt de wet volgens de methode Delfland, wat betekent dat niet de categorie onbebouwd, maar de categorie gebouwd meer gaat betalen.

De staatssecretaris vindt het ook niet nodig dat er in het dagelijks bestuur van het waterschap ten minste één agrariër zit. Dit omdat veel besturen maar drie of vier leden tellen. Het zou volgens Schultz te ver gaan als daarvan twee zetels zijn gereserveerd voor de landbouw en het overige bedrijfsleven. De Senaat besluit volgende week over de verdere behandeling van de Waterschapswet.

Meer informatie Brief Schultz van Haegen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.