Home

Achtergrond

Wageningen onderzoekt relatie zeug big

Wageningen Universiteit begint een groot onderzoek naar de informatieoverdracht tussen zeugen en biggen.

De onderzoekers verwachten dat biggen sneller vast voedsel leren opnemen als ze gebruik maken van de ervaring van hun moeder. Het onderzoeksproject gaat vier jaar duren. Uiteindelijk doel van het project is om de ontwikkeling van voeropname(gedrag) van biggen met nieuwe maatregelen te verbeteren en zo de problemen rondom spenen te verminderen.

Biggen zijn op het moment van spenen vaak nog voor een zeer groot deel afhankelijk van de moedermelk. Doordat ze weinig tot geen ervaring hebben met vast voedsel ontstaan vaak problemen. Biggen laten het voer dat ze aangeboden krijgen vaak staan, soms zelfs dagen achtereen, met diverse gezondheids- en welzijnsproblemen als gevolg. In veel onderzoeksprojecten is geprobeerd de voeropname van biggen te verbeteren door bijvoorbeeld de voersamenstelling aan te passen. Dat levert echter vaak matig resultaat op.

Het nu opgestarte onderzoeksproject pakt deze problematiek volgens een heel nieuwe invalshoek aan. Het project dat wordt uitgevoerd bij de leerstoelgroepen Adaptatiefysiologie en Diervoeding, van het Departement Dierwetenschappen, draait om vragen als "Wat steken biggen op als ze samen met hun moeder foerageren?". En nemen biggen eerder voer op met een smaak of geur waaraan ze via hun moeders voer of melk of zelfs al in de baarmoeder zijn blootgesteld?

Het project wordt gesubsidieerd door de Technologiestichting STW en uitgevoerd in samenwerking met cofinanciers Lucta SA, Nutreco, L. Verbakel B.V., het Productschap Vee en Vlees en het Productschap Diervoeder.

Of registreer je om te kunnen reageren.