Home

Achtergrond

Waarschuwing voor zwangere vrouw op bier

De komende tijd zullen meer en meer flesjes Belgisch speciaal bier in de Nederlandse schappen komen met daarop een waarschuwing voor zwangere vrouwen.

Dit is een gevolg van Franse regelgeving. Vanaf 3 oktober moeten flessen met alcoholische dranken een logo hebben met daarop een zwangere vrouw met een rode streep erdoor.

De Unie der Belgische Brouwers is niet gelukkig met het logo. Secretaris-Generaal Lambert De Wijngaard is bang dat straks de bieretiketten vol staan met waarschuwingen uit allerlei landen. "Finland heeft ook plannen voor eigen pictogrammen, Polen wil een tekst als waarschuwing.''

Volgens De Wijngaard hebben studies aangetoond dat de logo's weinig effect hebben. "Wij kiezen dan ook voor campagnes via de artsen of tenminste voor harmonisatie van de logo's op Europees niveau.''

Johan van Dijk van brouwerij Moortgat twijfelt ook aan het nut van de waarschuwing op de bierflesjes: "Een regel die in het ene land wordt ingevoerd, heeft invloed op het andere. Je kan ook waarschuwingen op het etiket aanbrengen waarop staat dat je niet mag drinken en rijden.''

Het waarschuwingslogo voor zwangere vrouwen komt onder andere op flesjes Duvel, Palm, Cimey en Westmalle. De Unie der Belgische Brouwers heeft de Belgische Europarlementariërs gevraagd om het probleem van de waarschuwingslogo's op de bierflesjes Europees aan te kaarten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.