Home

Achtergrond 279 x bekeken

WOZ-waarde opnieuw bepalen

Een gemeente moet de waarde van een woning opnieuw vaststellen als deze niet inzichtelijk kan maken hoe de waardepaling tot stand is gekomen en het vastgestelde bedrag niet aannemelijk kan maken. Dat heeft de Rechtbank van Utrecht bepaald.

De bewuste gemeente had de waarde van een woning voor het tijdvlak 1 januari 2005 tot 31 december 2006 vastgesteld op 457.000 euro naar de waardepeildatum 1 januari 2003. Ze huurde hiervoor een taxateur in en die maakte gebruik van een drietal referentiewoningen.

Volgens de bewoner heeft de gemeente hiervoor echter niet de juiste referentiewoningen gebruikt. De woning ligt aan een redelijk drukke doorgangsweg, de referentiewoningen aan rustige wegen. Bovendien is het al een oud huis (jaren 30 vorige eeuw) en behoeft het enige investering. Verder heeft de bewoner onlangs een aangrenzend stuk weiland aangeschaft. De waarde per vierkante meter is een stuk lager dan de waarde van het oorspronkelijke verkeer.

De Rechtbank is het met de bewoner eens. De gemeente heeft de WOZ-waarde ten onrechte bepaald aan de hand van WOZ-waarden van referentiewoningen en heeft tevens referentiewoningen gehanteerd die zijn verkocht op een datum die te ver weg ligt van waardepeildatum.

Verder is onvoldoende inzichtelijk gemaakt in hoeverre rekening is gehouden met een (later aangekocht) stuk grond met agrarische bestemming. Van dit stuk grond zijn de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden beperkter dan voor het ander gedeelte van het perceel.

Gelet op het voorgaande heeft de gemeente is het volgens de Rechtbank onduidelijk dat de vastgestelde waarde niet hoger is dan de economische waarde op de waardepeildatum. De Rechtbank concludeert onvoldoende houvast te hebben om de juiste waarde te kunnen bepalen, en besluit dat de gemeente binnen zes weken een opnieuwe de WOZ-waarde moet vaststellen.

Meer informatie Volledige uitspraak van de Rechtbank van Utrecht

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.