Home

Achtergrond 366 x bekeken

Vrijkomend gas bij inkuilen gevaarlijk voor koeien

Het giftige gas stikstofdioxide, dat vrij kan komen tijdens de eerste fase van het inkuilproces van mais en gras, kan gevaarlijk zijn voor melkvee.

Door een samenloop van ongunstige omstandigheden kunnen er zelfs melkkoeien aan overlijden. Dat meldt het diergezondheidsbedrijf GD in het tijdschrift voor Diergeneeskunde.

Op een melkveebedrijf kwam een dag na het inkuilen van mais een roodbruine wolk van het stikstofdioxide-gas onder de plastic bedekking van de rijkuil vrij. Deze wolk, die zwaarder is dan lucht, dreef de ligboxenstal in. Dat leidde tot elf benauwde koeien, waarvan er drie stierven.

Het incident werd volgens GD waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van weersomstandigheden, een onvoldoende zware zandlaag op de maiskuil, het gebruik van een Lactobacillus startcultuur en de dicht bij elkaar gelegen ligboxenstal en de rijkuil van mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.