Home

Achtergrond 234 x bekeken

'Vraag naar fritesaardappelen stijgt'

De vraag naar fritesaardappelen neemt toe. Dat komt omdat de capaciteit van de aardappelverwerkende industrie groeit. Bovendien neemt het aardappelareaal af.

Dat zei voorzitter Kees van Arendonk van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) vandaag in Emmeloord op een bijeenkomst van de beurscommissie CNCK. "De markt voor fritesaardappelen heeft een stabiel perspectief."

Volgens Van Arendonk is in veel landen de verwerkingscapaciteit gegroeid, vooral in België. Dat is gunstig voor de Nederlandse teler. "In België worden veel aardappelen verbouwd. Voorheen werden veel Belgische aardappelen goedkoper aangeboden in Nederland. Dat drukte hier de prijs. Doordat de verwerkingscapaciteit groeit, blijven steeds meer aardappelen in België. De capaciteit van de fritesindustrie is in België zo hard gegroeid, dat het land bijna een netto-importeur van aardappelen is geworden."

Daarnaast krimpt het aardappelareaal in Europa, stelt Van Arendonk. "Vooral in Oost-Europa. Veel telers konden daar niet de kostprijs verdienen en zijn gestopt met de teelt. Ook in West-Europa worden minder aardappelen verbouwd. Hier wordt steeds meer landbouwgrond gebruikt voor energiegewassen, natuur, woningbouw en industrie."

De stijging van de vraag en de daling van het aanbod betekent dat de industrie meer zal moeten betalen voor de aardappelen. Van Arendonk vindt dat positief. "Als telers voldoende verdienen aan de aardappelen, houdt de industrie voldoende aanvoer. De industrie kan de hogere inkoopprijzen doorberekenen aan hun afnemers. Dat komt omdat de consumptie van aardappelproducten relatief weinig wordt beïnvloed door de prijs."

Of registreer je om te kunnen reageren.