Home

Achtergrond

Voorraden Unilever slinken langzaam maar zeker

De voorraden van de zes Unilever-fabrieken slinken langzaam maar zeker.

Bepaalde producten zijn wellicht spoedig beperkt leverbaar, vanwege de stakingen bij het bedrijf. Dat bevestigt een woordvoerder van het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconern desgevraagd.

"Op dit moment leveren we nog volledig uit, maar de kans bestaat dat we van diverse merken later deze week nee moeten verkopen", aldus woordvoerder Minke Bijl. "Het gaat om Knorr Maaltijdpakketten, Unox worst, margarines van Blueband en Croma."

De gevolgen van grondstofleveranciers voor de fabrieken is beperkt. "We gebruiken weinig hele verse ingrediënten, eigenlijk vooral in de ijsfabriek van Hellendoorn, en die draait verder."

Het afgelopen weekend staakten werknemers in Loosdrecht, Rotterdam, Delft en Vlaardingen. De stakingen, zo hebben de vakbonden laten weten, moeten een onvoorspelbaar karakter hebben. "Morgen gaan we met de bonden om de tafel zitten en hopen we eindelijk over een sociaal plan te praten", aldus Bijl.

De oorzaak van de onvrede is Unilevers voornemen drie fabrieken te sluiten. Bovendien slaagt Unilever er daardoor niet in de vakbonde tot onderhandeling over een nieuwe cao aan te zetten. Volgens FNV maken personeelskosten slechts 3 procent van een product uit en is niet bewezen dat sluiting noodzakelijk is. Het bedrijf draait dit jaar een gezonde winst van 8 procent maar laakt het langere tijd niet presteren van de vestigingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.