Home

Achtergrond 181 x bekeken

'Voorbereiding op exotische ziektes deugt niet'

De overheid moet teams van deskundigen samenstellen, die zich gaan voorbereiden op de uitbraak van exotische ziektes in Nederland.

Nu is daarvoor niets geregeld, zodat het te lang duurt voor er adequaat wordt gereageerd als zo'n ziekte opduikt. Dat stelt entomoloog Willem Takken van de Wageningen Universiteit.

Takken presenteert volgende week in Wageningen een boek, waarin insectenkundigen uit de hele wereld hun licht laten schijnen over het oprukken van exotische- ofwel vectorziektes naar noordelijk Europa. "Dat zulke veelal ernstige aandoeningen binnenkort ook in Nederland opduiken, staat vast. Nu is preventie nodig, zodat het niet tot een massale uitbraak komt'', aldus Takken in een vooruitblik op het boek.

Vectorziektes zijn aandoeningen als malaria, dengue (knokkelkoorts), West-Nijlkoorts en gele koorts. Dergelijke voornamelijk door muggen en teken overgebrachte ziektes kwamen tot voor kort in noordelijk Europa niet voor. Nu zijn er gevallen van tekenencefalitis in Zwitserland en Oostenrijk geweest. Deze zomer dook het chikinginya-virus in Italië op. Takken: "Een virus waar je heel ziek van wordt, maar dat tot voor kort alleen in Oost-Afrika bekend was.''

"Klimaatverandering, toenemende wereldwijde handel in levend materiaal en het reisgedrag van mensen zorgen voor verspreiding van exotische aandoeningen. Dat valt niet meer te keren, maar je kunt er wel voor zorgen dat kernteams van deskundigen draaiboeken maken waarmee een uitbraak zelfs internationaal direct de kop in wordt gedrukt. We moeten niet gaan wachten op het eerste dodelijke slachtoffer'', bepleit Takken.

De insectendeskundige noemt de dierziekte blauwtong als voorbeeld: "Vorig jaar raakten enkele dieren besmet, nu zit de ziekte in heel Nederland en het virus breidt zich uit naar Engeland en Denemarken. Met een passend draaiboek hadden we de verspreiding kunnen inperken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.