Home

Achtergrond 1 reactie

Vooral grote boomkwekerijen willen groeien

De uitbreidingsplannen van boomkwekers zijn dit jaar iets gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Dit jaar geven 10,2 procent van de kwekers aan te willen uitbreiden. Vorig jaar was dat 10,8 procent. Vooral de grotere bedrijven willen groeien. Dat blijkt uit onderzoek van marketingbureau AgriDirect uit Roggel onder ruim 1.600 boomkwekers.

Opvallend is dat de uitbreidingsbehoefte in de provincies waar de meeste boomkwekerijbedrijven zijn gevestigd, Noord-Brabant en Zuid-Holland, behoorlijk verschillend zijn.

In Noord-Brabant zijn er aanzienlijk meer uitbreidingsplannen dan in de rest van Nederland. 13,1 procent van de boomkwekers uit deze provincie heeft plannen om zijn bedrijf te gaan uitbreiden. In Zuid-Holland zijn er daarentegen veel minder plannen. 7,6 procent van de kwekers heeft daar uitbreidingsplannen.

Verder blijkt uit het onderzoek een toename van het aantal bedrijven dat plannen heeft om te stoppen of om af te bouwen. Het percentage boomkwekerijbedrijven dat aangeeft op korte of langere termijn te gaan stoppen, is gestegen van 9,1 procent in 2006 naar 11,2 procent in 2007. Het zijn vooral de kleine bedrijven die willen afbouwen. In Zuid-Holland wil 10,9 procent afbouwen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ton Kemps

    Is het mogelijk dat ik een rapport kan ontvangen van het onderzoek dat u uitgevoerd hebt. Ik ben sectorspecialist boomteelt bij ZLTO en ben zeer geinteresseerd in de uitkomsten van het onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.