Home

Achtergrond 183 x bekeken

Vlamingen stellen ultimatum voor regeringsformatie

De beoogde partijen in een nieuwe Belgische regering moeten voor 7 november een eerste belangrijke stap hebben gezet in de richting van een staatshervorming.

Dat ultimatum hebben de voorzitters van de Vlaamse christendemocraten en liberalen vandaag gesteld. Christendemocraten en liberalen uit Vlaanderen en Wallonië onderhandelen inmiddels al bijna 140 dagen onder leiding van beoogd premier Yves Leterme over een nieuwe regering. Maar ze hebben het cruciale dossier van de staatshervorming nog steeds niet echt besproken.

De Vlaamse politici beschuldigen de Waalse collega's ervan alles te blokkeren. Het veel rijkere Vlaanderen wil meer regionale autonomie, Wallonië wil juist zo veel mogelijk het federale element van België in stand houden.

De datum van 7 november is gekozen omdat op die dag de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken in het federale parlement een voorstel bespreekt voor de deling van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. De Vlamingen zijn hier voor, de Walen tegen.

Als de partijen aan de onderhandelingstafel het er niet over eens worden, zullen de Vlaamse partijen het splitsingsvoorstel in het parlement goedkeuren.

Op 7 november duurt de huidige formatie ook net een recordaantal dagen. De vorige langste formatie was die van het kabinet Martens-8 in 1988: 148 dagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.