Home

Achtergrond 230 x bekeken

Vervolgonderzoek taksterfte en bladval in Buxus

Er komt vermoedelijk vervolgonderzoek naar bladval en taksterfte in Buxus.

Een voorstel hiertoe is in behandeling bij de Sectorcommissie boomkwekerij van het Productschap Tuinbouw (PT), die eind oktober hierover zal beslissen. Zowel de Commissie Onderzoek Boomkwekerij (COB) van het PT als de speciaal opgerichte Buxus-werkgroep (met daarin de cultuurgroep siergewassen van de NBvB, de Naktuinbouw, Anthos, PPO en enkele teeltadviseurs) zijn positief over het vervolgonderzoek.

Het voorstel om verder onderzoek te doen vloeit voort uit drie recent gehouden bijeenkomsten rondom de Buxus-problematiek in den lande. PPO Bomen en DLV Plant willen in het vervolgonderzoek meer kennis opdoen van de biologie van de schimmel Cylindrocladium buxicola, middelenonderzoek uitvoeren, de gevoeligheid van het sortiment bepalen en de relatie met bemesting onderzoeken.

De Buxus-werkgroep heeft zich ook gebogen over de mogelijkheden om zwaar aangetast plantmateriaal te vernietigen. Verbranden is een goede optie, maar hiervoor is ontheffing van het stookverbod nodig. Naktuinbouw heeft aangeboden om een ondersteunende brief op te stellen die een kweker aan de gemeente kan overhandigen, indien deze ontheffing van het stookverbod wil aanvragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.