Home

Achtergrond 216 x bekeken

Verdeeldheid over herstel economie

"In augustus en september was de kredietmarkt een patiënt op de intensive care. Nu ligt ze weer op zaal". Zo luidt de conclusie van Jaime Caruana, hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In een notendop vat Caruana een doorwrocht halfjaarlijkse analyse samen. Het instorten van de kredietmarkt behoeft nog altijd een waakzaam oog.

De enigszins geruststellende woorden leidden in Duitsland, Nederlands belangrijkste handelspartner, tot een herstel van vertrouwen in de economie. De zogenaamde ZEW-barometer, die het vertrouwen van 278 specialisten meet, steeg voor het eerst sinds lange tijd weer. Met 18,2 punten ligt het vertrouwen nog altijd aanzienlijk lager dan het historische gemiddelde, 32.1.

De beurzen reageerden vrij positief. De ABN Amro DAX-certificaat voor de 41 grootste Agribusiness bedrijven, met een totale omzet van minimaal 150 miljoen euro, won licht terrein van 11,86 vorige week tot 12.06 punten gisteren.

Voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, wierp echter roet in het eten door te verklaren dat de toekomst "vooral onzeker" is. Het einde van de huizenmarktcrisis, liet hij toehoorders op de New York Economic Club weten, houdt tenminste aan tot begin 2008. De economische groei, in het voorjaar nog 3,8 procent, vertraagt in 2008, aldus Bernanke. Daar komt bij dat door de stijgende olieprijs hogere inflatie dreigt.

Een serie olie-specialistenverklaren in BusinessWeek '100 dollar oil' tot een serieuze mogelijkheid. Dit leidt tot inflatie en worden producten duurder voor het buitenland. Van oudsher hangt de ruwe olieprijs sterk samen metgeopolitieke ontwikkelingen.

De schade is enigszins beperkt doordat de dollar nog weinig waard blijft ten opzichte van de euro.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.