Home

Achtergrond 177 x bekeken

Verburg waarschuwt bruisende tuinbouw

Minister Gerda Verburg van LNV liet vanochtend bij de opening van de Horti Fair weten dat de tuinbouw het risico loopt om ingelopen te worden door de concurrent.

"Het risico van het beste jongetje van de Europese klas zijn is, dat koploper worden is makkelijker, dan koploper te blijven." Verburg waarschuwde de sector scherp en alert te blijven. "We moeten de opkomende landen China en India goed in de gaten houden."

Om de buitenlandse concurrentie voor te blijven, is het goed meer nadruk te leggen op de gesloten kassystemen. Het kabinet ziet dit ook in en trekt daarom subsidie uit voor deze kassystemen. "Maar alleen investeren is niet voldoende. Ook moet er energie worden gestoken in kennisvragen over (semi) gesloten telen, kennisontwikkeling hierover en vervolgens het goed toepassen van de kennis."

Volgens de minister kan de tuinbouw nog voordeel halen uit betere arbeidsomstandigheden en meervoudig landgebruik. "Ook in de afzet valt er nog een wereld te winnen. De sector moet er op inspelen dat de gemiddelde consument 12 minuten wil uittrekken voor het bereiden van een maaltijd." Daarom moeten telers rekening houden met de vier g's: genieten, gezondheid, geweten (zoals mvo) en typisch Nederlands; goedkoop.

Ook gaf de bewindsvrouw aan dat de tuinbouw nog veel kan hebben aan de onlangs gepresenteerde visie van EZ 'winnen aan waarde'. "Maar de tuinbouw kennende zal ze hier ook snel mee aan de slag gaan."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.