Home

Achtergrond 178 x bekeken

Verboden schapenstaarten te couperen

Het couperen van schapenstaarten is vanaf 1 januari 2008 verboden. Dat heeft minister Veerman van Landbouw na onderzoek door een speciale onderzoekscommissie besloten.

Onderzocht is of het in de Nederlandse situatie met goed management mogelijk is verantwoord schapen te houden zonder het couperen van staarten. Veerman wilde vorig jaar al een verbod instellen. Een meerderheid van de Tweede Kamer had daar echter bedenkingen bij, waarna werd besloten eerst een onderzoek in te stellen.

Het standaard couperen van schapenstaarten gebeurd vaak om de ziekte myiasis te voorkomen. Het onderzoek wijst uit dat er geen groot verschil bestaat tussen het voorkomen van myiasis tussen gecoupeerde en niet- gecoupeerde schapen. De ziekte is met goed management en eventueel medicijngebruik te voorkomen en te genezen.

Goed management vergt wel voldoende kennis om de ziekte het hoofd te bieden. De onderzoekscommissie adviseert het ministerie daarom de noodzakelijke voorbereidingen te treffen.

Meer informatie Verantwoord schapen houden zonder het couperen van staarten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.