Home

Achtergrond 189 x bekeken

Veehouders protesteren tegen komst van groenteplantenkweker in Hoogstraten

Gisteren zijn veehouders uit Hoogstraten de straat opgegaan om te protesteren tegen de komst van een kas van negen hectare in Hoogstraten. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

De veehouders betogen tegen de komst van de kassen en het kunstmatig opdrijven van de grondprijzen. Bij de gemeente ligt een aanvraag van een bouw van een nieuwe kas van 8,6 ha voor een nieuwe groenteplantenkwekerij, de Belgische Plantenkwekerij (BPK). De groentenplantenkwekerij heeft al een locatie in Duffel. Met de komst naar de Noorderkempen wil het bedrijf vaste voet aan de grond krijgen in een tuinbouwgebied dat in ontwikkeling is. "Deze markt wordt nu overspoeld door Nederlandse plantenkwekers, terwijl heel wat tuinders een Belgische plantenleverancier zien", aldus de directeur van BPK.

De komst van glas zint de veehouders in Hoogstraten niet. Ze hebben niets tegen de glastuinbouw. "Maar wel iets tegen de speculanten die de landbouwgronden opkopen en de grondprijzen zo kunstmatig de hoogte in drijven", aldus een veehouder. "De landbouwers die stoppen, verkopen hun gronden niet meer aan ons of aan de grondenbank van de Vlaamse Landmaatschappij, omdat de speculanten van de plantgoedserres veel meer betalen. Zo wordt het voor ons onmogelijk om ons eigen bedrijf nog verder uit te bouwen en komt er een Nederlandse invasie in de Noorderkempen. In Nederland liggen de grondprijzen voor dergelijke projecten namelijk nog een stuk hoger", zegt de veehouder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.