Home

Achtergrond 1 reactie

'Vaste prijscontracten eieren beperken tot drie maanden'

Eierhandelaren en eiproductenfabrikanten moeten de vaste prijscontracten voor de inkoop van hun eieren beperken tot maximaal drie maanden.

Daarmee beperken zij hun prijsrisico's. Dat stelt Ton van Dijk, voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren.

De supermarktketens en foodindustrie wentelen hun prijsrisico’s volgens Van Dijk af op de tussenhandel of de producenten via inkoopcontracten, die één jaar duren. "Voor de inkoopcontracten van eieren gelden bij eierhandelaren ongeveer dezelfde risico's als voor de verkoopcontracten. De inkoopcontracten van eierhandelaren lopen met één tot drie legronden meestal langer dan de verkoopcontracten. Dat levert extra risico’s op voor de eierhandel", zegt Van Dijk.

Door de grote onderlinge concurrentie tussen eierhandelaren om de gunst van de leghennenhouders zijn de marges van de eierhandel en eiproductenindustrie marginaal volgens de Anevei-voorzitter.

Eén reactie

 • no-profile-image

  jan

  Pluimveehouders kunnen nu in positie komen als er maar voor 3 maand zekerheid is is dat maar voor 20 % van de koppelperiode. Dan kan de wil om maar eens niet te leveren, wel eens meer (eier)geld opbrengen.
  De tijd dat de eieren worden mee gegeven aan de eierboer is dichterbij gekomen. Als de voorzitter al ...........
  Boer pas op je eieren (geld).

  Groetjes van Jantje

Of registreer je om te kunnen reageren.