Home

Achtergrond 311 x bekeken

Van Geel verwacht probleemloze afzet tarragrond

De afvoer van Tarragrond is onder het toekomstige Besluit bodemkwaliteit geen probleem. Dat stelt staatssecretaris Pieter van Geel (milieu) mede namens minister Veerman van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Het besluit treedt waarschijnlijk het tweede kwartaal van 2007 in werking.

Tarragrond (vooral afkomstig uit de aardappel- en bietenindustrie) viel tot 15 november 2005 onder het Bouwstoffenbesluit Wet bodemsanering (Bsb). Als gevolg van de normstelling van het BSb kon een groot deel (65 porcent) van de tarragrond niet als schone grond worden gekwalificeerd waardoor er relatief hoge kosten waren voor de afzet van Tarragrond.

Bij de aardappel- en bietenindustrie leeft grote zorg dat de afzet van tarragrond ook onder de nieuwe regels moeilijk en kostbaar is. De kosten voor de sector dalen volgens de staatssecretaris echter juist flink door het Besluit. Van 3 tot 4 miljoen euro per jaar naar 0,7 miljoen euro per jaar. Op de transportkosten zou ook nog eens 450.000 euro bespaard worden.

Als reden voor de kostendaling geeft Van Geel het feit dat volgens de normen van het nieuwe Besluit ongeveer 85 procent van de tarragrond schoon is. Hergebruiken is volgens hem dan ook probleemloos mogelijk.

De overige 15 procent is licht verontreinigd wat geen bezwaren oplevert bij hergebruik in stedelijk gebied, of bij de aanleg van dijken of wegen. In de rest van de gevallen is plaatsing mogelijk als de plaatselijke regels van de gemeente of het waterschap dat toelaten. Hergebruik van tarragrond binnen het eigen bedrijf is altijd mogelijk.

Ven Geel belooft bij de evaluatie van de werking van het Besluit bodemkwaliteit in het bijzonder te letten op de afzet van Tarra. Ook wil hij lokale overheden vragen om te zorgen voor voldoende afzetmogelijkheden.

Meer informatie Brief van Van Geel

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.