Home

Achtergrond 241 x bekeken

Vaker beroep Borgstellingsfonds

Boeren en tuinders hebben vorig jaar meer geleend via het Borgstellingsfonds.

Werd in 2005 voor 71,6 miljoen euro garantstelling afgegeven aan 141 ondernemers, in 2006 was dat gestegen tot 83,3 miljoen euro aan 154 ondernemers.

Dat blijkt uit jaarverslagen van het fonds, die minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) naar de Kamer heeft gestuurd. Via het Borgstellingsfonds kunnen agrariërs gemakkelijker een lening krijgen, omdat het rijk zich garant stelt.

Vooral de tuinbouw maakte flink gebruik van het Borgstellingsfonds. De sector is goed voor twee derde (83) van de 124 gehonoreerde aanvragen. Vanwege de over het algemeen grotere investeringen in die sector was het aandeel in de totale garantstelling groter, ongeveer driekwart (38,1 miljoen euro).

Naast het 'gewone' Borgstellingsfonds bestaat er ook nog een Borgstellingsfonds Plus, speciaal voor groene investeringen in de glastuinbouw. Het beroep hierop bleef met dertig goedgekeurde aanvragen (32,2 miljoen euro) ongeveer gelijk aan dat in 2005.

Landbouwminister Verburg maakte op Prinsjesdag bekend komend jaar 2 miljoen euro extra uit te trekken voor het fonds. Zij wil op deze manier duurzame investeringen in de land- en tuinbouw stimuleren.

De afgelopen tien jaar maakte het Borgstellingsfonds jaarlijks ruim een half miljard euro aan investeringen mogelijk.
De garantstelling bedraagt minimaal 90.000 euro en maximaal 450.000 euro. Bij het Borgstellingsfonds Plus is dat 1,2 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.