Home

Achtergrond 183 x bekeken

Unilever sluit drie fabrieken in Nederland

Voedingsmiddelenconcern Unilever gaat drie fabrieken in Nederland sluiten.

Het gaat om de vestigingen in Delft, Loosdrecht en Vlaardingen. Deze fabrieken worden voor het einde van 2008 gesloten. Door de ingreep verliezen ongeveer 474 medewerkers hun baan. Gedwongen ontslagen sluit Unilever niet uit, zo maakte de onderneming vandaag bekend. In Delft (Calvé) gaat het om 170 banen, in Loosdrecht (Conimex en Knorr) om 177 en in Vlaardingen (Cif) om 127.

De productie van de vestigingen worden door andere fabrieken in Europa overgenomen, vertelde Kees van der Waaij, directievoorzitter Unilever Nederland, in een toelichting. Zo wordt de productie van pindakaas van het merk Calvé, dat nu in Delft wordt gemaakt, overgenomen door de fabriek in Rotterdam.

Het concern sluit de vestigingen omdat er in de fabrieken overcapaciteit is. Bovendien is de productie in andere fabrieken in Europa goedkoper. Unilever wil zo zijn concurrentiepositie verbeteren, de overcapaciteit aanpakken en de groei in Europa te versnellen, aldus Van der Waaij.

De productiefaciliteiten worden niet verkocht aan derden. Unilever moet nog bepalen wat er met de gebouwen gebeurt. De fabrieken in Oss (Unox), Hellendoorn (Ben&Jerry's ijs) en Rotterdam blijven onderdeel van Unilever. Het concern zal bij deze vestigingen gerichte investeringen doen om kosten te verlagen.

De reorganisatie in Nederland maakt deel uit van in augustus aangekondigde herstructurering voor Unilever wereldwijd. Toen kondigde het bedrijf aan dat binnen vier jaar 20.000 banen gaan verdwijnen en dat het merkenbestand grondig zou worden bekeken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.