Home

Achtergrond

Uitbreiding onderzoek tomatengeelkrulbladvirus naar rest Nederland

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft haar onderzoek naar de besmetting van tomatenbedrijven met het tomatengeelkrulbladvirus uitgebreid naar tomatenbedrijven in het Westland, Brabant en Limburg.

De dienst heeft dit besloten na een uitgebreid onderzoek dat ze vorige week deed bij 20 tot 25 tomatenbedrijven in de omgeving Bleiswijk en Zevenhuizen. Jeroen Kavelaars van de PD: "We hebben de indruk gekregen dat in dit gebied verschillende bedrijven besmet zijn." Daarom wordt het onderzoek snel uitgebreid naar de concentratiegebieden waar tomatenteelt plaatsvindt. De bedoeling is dat deze week dertig bedrijven in Westland, Brabant en Limburg een bezoekje krijgen van de dienst.

De PD startte het onderzoek op tomatenbedrijven in de buurt van Zevenhuizen/Bleiswijk, nadat het virus begin oktober bij vier tomatenbedrijven in deze omgeving werd vastgesteld. Het virus is voor het eerst in Nederland aangetroffen, in Spanje en Frankrijk hebben tomatenbedrijven er al jaren last van. Het virus uit zich vooral in de kop van de plant. De tabakswittevlieg brengt het virus over.

Zie ook het thema op de site van weekblad Groenten en Fruit over tomatengeelkrulbladvirus

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.