Home

Achtergrond 285 x bekeken 1 reactie

UV-licht bestrijdt phytophthora

Het bestrijden van phytophthora in aardappelen met behulp van ultravioletlicht biedt perspectief.

Dat blijkt uit een oriënterend onderzoek dat deze zomer is uitgevoerd op de proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl. Onderzoeker Michel Raaphorst benadrukt dat het een oriënterend onderzoek is geweest. "Daarom zijn we voorzichtig met het trekken van conclusies."

De proefboerderij heeft een aantal aardappelenrijen belicht met ultravioletlicht met een speciale machine. Raaphorst: "Alle aardappelen zijn tot half juli chemisch behandeld tegen phytophthora. Daarna hebben we een deel behandeld met UV-licht."

Het UV-licht bracht geen zichtbare schade toe aan de planten, zegt Raaphorst. "En er zat nauwelijks phytophthora in de behandelde rijen in tegenstelling tot de onbehandelde rijen."

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Dubex, producent van spuitmachines. Dubex wil verder met het onderzoek, zegt productmanager Willem Eriks. "Het is bekend dat UV-licht bacteriën en schimmels doodt. We hebben al goede ervaringen opgedaan met UV-behandeling van uien tegen meeldauw. We willen volgend jaar het onderzoek voortzetten in aardappelen en met andere gewassen. Dan willen we ook meer weten over de kosten en baten. Het is een nieuwe veelbelovende techniek voor gewasbescherming in de akkerbouw."

Eén reactie

  • no-profile-image

    A.M.Stoevelaar

    UV licht bestrijdt Phytophthora en andere schimmels
    waar zijn deze lampen verkrijgbaar ,is het ook geschikt voor de kleine hobby volkstuider om dit uit te proberen ,het lijkt mij een mooi middel om geen milleu schadelijke middelen te behoeven te gebruiken

Of registreer je om te kunnen reageren.