Home

Achtergrond

Tulpenbollen bij akkerbouwer Van Es al vroeg de grond in

Een medewerker van akkerbouwer Dick van Es uit het West-Brabantse De Heen plant de laatste van 12 hectare tulpenbollen.

"We zijn dit jaar erg vroeg", vertelt Van Es. Ondanks het vroege tijdstip zijn de omstandigheden goed. "Eigenlijk moet de grondtemperatuur onder de 14 graden zijn. Maar goede omstandigheden zijn ook belangrijk. Wij planten de bollen op tarwe- en graszaadstoppel, dat is de meest ideale voorvrucht. We ploegen de grond en dan kun je bijna altijd poten." Van Es teelt de bollen op de traditionele wijze. "Ik ga niet meer investeren in de nettenteelt." Van Es vindt de investering te groot voor het aantal jaren dat hij nog bollen verwacht te telen. Foto Rein Geleijnse

Kraanmachinist Leon Slijpen van loonbedrijf Cerfontaine steekt een pasje in een leesapparaat. Daar komen alle gegevens op te staan van de akkerbouwer waar hij bieten laadt. Als de vrachtwagen vol is, geeft hij het pasje terug aan de chauffeur. Op het bietenlaadstation van de Limburgse coöperatie Covas wordt het pasje weer afgelezen. Covas past het elektronische systeem dit jaar voor het eerst toe in Zuid-Limburg. "We kunnen op zo’n pasje veel meer gegevens kwijt dan op de bonnen die we voorheen gebruikten." Foto Twan Wiermans

Loonwerker John van Pol uit Maria-Hoop in Midden-Limburg zit volop in de cichorei-oogst. De opbrengsten en kilo’s vallen zwaar tegen. "Gemiddeld is de opbrengst 20 procent te laag. Bij deze klant, dorpsgenoot Har Meuwissen, is de opbrengst net boven de 30 ton. Dat moet zo’n 45 tot 50 ton per hectare zijn." De oorzaak van de slechte oogst is de door weersomstandigheden late zaai, gevolgd door droogte. "De onkruidbestrijding was erg moeilijk", licht Van Pol verder toe. "Dat stagneerde de ontwikkeling." Foto Twan Wiermans

Op een perceel van veehouder Kees van Puyenbroek in Blijham is gisteren de laatste snee gras van het land gehaald.
Met hulp van loonwerker Gert Jansen werd gras in ronde balen gewikkeld. Hoewel het al midden oktober is, wordt er op vele plaatsen in het land nog volop gras ingekuild. De kwaliteit van het gras is nogal wisselend, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden.
Volgens Van Puyenbroek is het met de kwaliteit van het gras op zijn land nog redelijk gesteld. Foto Koos van der Spek

Vertegenwoordigers uit de vleesverwerkende industrie bekijken de vergister van het bedrijf BIR (Biologische Industriële Reststoffenverwerking) in Lichtenvoorde. BIR verwerkt in een pilotproject in opdracht van het ministerie van landbouw pluimveeslachtafval afkomstig van de slachterij van Pingo in Goor. Het bezoek aan de vergister was in het kader van een milieudag georganiseerd door de PVE. Ongeveer dertig mensen uit de vleessector bezochten de vergister van BIR. Volgens de projectleider van BIR waren de reacties op het project positief. Foto Theo Kock

Alina Wesowek, een Poolse werkneemster op het bedrijf van John Bazuin in IJsselmuiden is bezig met dieven en draaien in een herfstgewas tomaten. De tomaten zijn begin september op de mat gezet. "We hebben een voorspoedig groeiseizoen gehad", zegt Bazuin. "Af en toe wat problemen met de zetting doordat de bijenvolken onvoldoende actief waren, maar voor de rest geen problemen." Op 1 oktober is de kop uit het gewas gehaald om daarmee de aangemaakte assimilaten meer naar de uitgroeiende vruchten te sturen dan naar de kop van de plant. Vier trossen van elk zo'n zes vruchten houdt Bazuin aan. De eerste oogst valt over een paar weken. Foto Clement Mol

Terwijl een moeder haar zoon voedt, grijpen demonstranten elders in de Zuid-Filippijnse stad Pasay de Wereldvoedseldag aan om te demonstreren tegen honger. Tijdens de Wereldvoedseldagceremonie vandaag in Rome, sprak FAO-directeur-generaal Jacques Diouf zich uit voor hernieuwde toewijding aan het recht op voedsel. "Als onze planeet genoeg voedsel produceert, waarom slapen 854 miljoen mensen op een lege maag?" Jakaya Kikwete, president van Tanzania wees op de 40.000 kinderen die elke dag sterven aan ondervoeding. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.