Home

Achtergrond

Tuinders doven licht tijdens Nacht van de Nacht

Zeeuwse glastuinbouwbedrijven doven assimilatielicht tijdens Nacht van de Nacht.

Belichting van kasgewassen kan voor de omgeving hinderlijk zijn, zoals blijkt uit deze foto. Drie glastuinders in Rilland hebben zich aangemeld voor het evenement Nacht van de Nacht en houden de assimilatieverlichting uit tussen 12 uur vannacht en 6 uur morgenochtend. Naast de tuinders in Rilland is ook Friesland Foods één van de deelnemende bedrijven.
Tijdens de Nacht van de Nacht worden in alle provincies nachtactiviteiten georganiseerd. Het initiatief komt van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties. Het evenement trok afgelopen jaar circa 10.000 bezoekers. Foto Ruud Ploeg

Medewerkers van Wirtjo en Ankie Molema plukken de allerlaatste Jonagolds van de boom. Na vijf maanden plukken is al het fruit er eindelijk af, vertelt Ankie. De Molema’s hebben twaalf hectare fruit: appels van diverse soorten, peren, pruimen en kersen. Het grootste deel wordt in de eigen landwinkel verkocht. Al zitten ze niet dicht bij de stad, de verkoop loopt volgens Ankie als een trein. Foto Koos van der Spek

Melkveehouders kijken geïnteresseerd naar de vaarzen op de Alta Dairy Day op het Koepon veebedrijf in Feerwerd. Alta had de koeien voor de gelegenheid speciaal voorzien van een sticker met de naam van de vader van het dier.
”De koeien liepen los en zo konden bezoekers toch makkelijk zien welke vader een koe heeft”, aldus Arjan Bom van Alta. De Alta Dairy Day trok vrijdag 2.500 bezoekers. De 240-koppige veestapel en de pas in gebruik genomen biogasinstallatie trok veel bekijks. Foto Harry Tielman

Preiteler Toon van Dinter (vierde van rechts) uit De Mortel maakt bij het schoonmaken van de prei dankbaar gebruik van zijn familie. Met zijn vader, moeder en de Poolse medewerker Radek staat hij achter de lopende band. "Met een uitbetaalprijs van 20 tot 21 cent voor een kilo prei moet er gewoon geld bij", stelt Van Dinter. "Om er nog wat over te houden moet de uitbetaalprijs zeker op 35 cent per kilo liggen." De prei is aan de rijpe kant, erkent Van Dinter. "Dat levert aan de ene kant wel meer kilo’s, maar het schonen kost wel weer extra arbeid." Foto Clement Mol

Sensus betaalt voor de cichoreioogst van volgend jaar 64 euro per ton. Over de oogst van dit jaar is 51 euro betaald. Dat betekent een prijsstijging van 25 procent. De contractprijs over de oogst van dit jaar bedroeg € 48,50 per ton cichorei. Daar heeft Sensus € 2,50 bijgedaan, zegt René Schunselaar, manager Agrarische Zaken. "De telers moesten meer inspanningen doen tijdens de teelt. Bovendien loopt de afzet goed." Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.