Home

Achtergrond 267 x bekeken 1 reactie

Transportnorm alleen voor varken van 100 kilo

Voor varkens van andere gewichten dan 100 kilo per dier zijn er geen normen voor de beladingsdichtheid tijdens transport.

Dat blijkt uit de letterlijke tekst van de veetransportrichtlijn (pdf). De transportrichtlijn vermeldt onder hoofdstuk 7 Ruimte voor de dieren, onder het subhoofdstuk Varkens: "Alle varkens moeten tenminste gelijktijdig kunnen gaan liggen en in hun natuurlijke houding kunnen staan. Om aan deze minimumeis te voldoen mag de beladingsdichtheid voor varkens van ongeveer 100 kilo tijdens het vervoer niet hoger zijn dan 235 kilo per vierkante meter."

Verder vermeldt de richtlijn dat de minimumgrondoppervlakte vergroot kan worden als ras grootte en fysieke conditie van de varkens dat nodig maken. Ook de weersomstandigheden kunnen een reden zijn om de minimumoppervlakte te vergroten.

De norm van 235 kilo per vierkante meter is afkomstig van onderzoeker Bert Lambooy van de Animal Sciences Group in Lelystad. Lambooy is specialist op het gebied van welzijnsonderzoek bij diertransporten. Hij ontwikkelde de norm van 235 kilo per vierkante meter voor dieren van 100 kilo jaren geleden, en die is rechtstreeks overgenomen in de transportrichtlijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    vogel

    Ok, dus er was laatst helemaal geen overtreding begaan. En er is wel een spoeddebat over gehouden. Hoe belachelijk maakt de 2e kamer zichzelf ????

Of registreer je om te kunnen reageren.