Home

Achtergrond

Tomaat en Tilapia gedijen in één kas

Technisch zijn er weinig problemen in de EcoFutura-proef in het Improvement Centre waarbij visteelt plaats vindt onder de tomaten.

De productie van de troscocktailtomaten van het ras Amoroso is ‘sky high’, aldus Aad van den Berg van GreenQ. Het op 7 maart geplante gewas produceerde tussen 1 mei (week 18) en week 39 28 kilo tomaten per vierkante meter teelbaar oppervlak. “Belichte gewassen van dit ras die bijna vijf maanden eerder zijn geplant, zaten op dat moment maar enkele kilo’s hoger.”

Ook de kwaliteit en de smaak van de tomaten laat volgens hem niets te wensen over.
Over de visproductie valt nog niet veel te zeggen. De Tilapia’s doen er naar verwachting acht tot negen maanden over om van ei naar het oogstgewicht van 800 tot 900 gram te groeien. Bovendien is de visdichtheid in de proef veel lager dan op bestaande teeltbedrijven. De vissen groeien in ieder geval voorspoedig.

Technisch zijn er weinig problemen in de tomaten- en de visteelt. Het lijkt inderdaad goed mogelijk beide teeltsystemen te integreren. Er zijn wel enkele aanpassingen doorgevoerd. De scheefbandfilter is vervanger door een fijnere trommelfilter. Over de bassins zijn plexiglas kappen geplaatst. Dat bleek nodig om vervuiling van het viswater te voorkomen en de invloed op het kasklimaat van het verdampende viswater van 28 graden Celsius te verlagen.

Lees meer over het EcoFutura-project in het weekblad Groenten & Fruit van deze week.

Bekijk foto's van de tomaten- en visteelt op www.weekbladgroentenenfruit.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.