Home

Achtergrond

Toch minder strenge controle Afrikaanse rozen

Het aantal controles van Afrikaanse rozen die Nederland binnenkomen wordt verhoogd, maar blijft steekproefsgewijs.

Dat is de uitkomst van overleg binnen het Permanent Fytosanitair Comité van de Europese Commissie. Op basis van het aantal vondsten van de mot Helicoverpa armigera in zendingen rozen uit Afrika, wilde de Europese Commissie alle zendingen gaan onderzoeken. Tot nu toe wordt maar een procent van alle zendingen onderzocht. Alle zendingen bekijken zou leiden toto een forse kostenstijging voor de telers in Afrika.

Nederland heeft in het Permanent Fytosanitair Comité gepleit voor het handhaven van steekproefsgewijze controles. In de zendingen worden eitjes of juist uitgekomen larven van de mot gevonden. Dat maakt de kans dat de mot zich via snijbloemen weet te vestigen in Europa volgens deskundigen erg klein. Klein genoeg om niet alle partijen te hoeven controleren.

De Europese Commissie heeft daarom ingestemd met de regeling dat voortaan vijf procent van alle zendingen rozen uit Afrika moeten worden bekeken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.