Home

Achtergrond

Texel krijgt eigen energiemaatschappij

Texel krijgt per 7 november een eigen energiemaatschappij: Texel Energie. De energiecoöperatie wil in eerste instantie met zonnepanelen duurzame energie opwekken voor het gehele eiland. Dit zegt Gerard Bakker, een van de twaalf initiatiefnemers.

Texel Energie wil het plan uitvoeren door zonnecollectoren te plaatsen op de daken van particulieren en bedrijfspanden op Texel. Texelaars kunnen lid worden van de coöperatie, aandelen kopen en hiermee zeggenschap krijgen over de beleidsvoering van de onderneming. De bedrijfsstructuur lijkt op die van Teso, dat de veerdienst van en naar het eiland onderhoudt.

De energiemaatschappij heeft volgens Bakker geen winstoogmerk en wil eventuele opbrengsten ten goede laten komen aan de bewoners van Texel. Deze opbrengsten zouden dan gestoken worden in onderzoek naar andere duurzame manieren om energie te winnen.
Texel Energie doet sinds april onderzoek naar de haalbaarheid, zegt Bakker. Voordeel van de coöperatie is volgens hem de prijs en de korte lijnen. ”Bewoners met vragen worden direct geholpen en krijgen niet te maken met helpdesks. Daarbij bieden wij de energie voor een goede prijs aan.”

Enkele bedrijven op het eiland hebben al te kennen gegeven te willen overstappen naar Texel Energie. De coöperatie wil volgens Bakker zo snel mogelijk beginnen met de daadwerkelijke levering van duurzame energie.

Hoofdleverancier van het eiland Nuon staat achter het initiatief van de coöperatie. Duurzame energie is de energie van de toekomst en de trend is ook dat opwekking van energie steeds vaker decentraal zal gebeuren, stelt een woordvoerder van Nuon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.