Home

Achtergrond 208 x bekeken

Teruggave quotumheffing

De Nederlandse suikerbietentelers ontvangen dit jaar waarschijnlijk nog 3,60 euro per ton geleverde bieten extra. Dat is de volledige heffing die op het B-quotum, wat wisselingen in de bietenoogst moet opvangen, is betaald. Nederland krijgt daarvoor 37 miljoen euro terug van de Europese Commissie.

Van het totaalbedrag gaat 60 procent naar de telers en 40 procent naar de industrie. De terugbetaling kan nog 38 cent per ton hoger uitvallen omdat de Europese Commissie nog berekend of het mogelijk is om ook de 1,675 procent op het A-quotum uit te keren. Het A-quotum (= basisquotum/ A-suiker) is de hoeveelheid suiker die een land vóór de marktordening gemiddeld produceerde.

De huidige situatie op de wereldmarkt is de reden dat de inhouding achteraf niet nodig blijkt te zijn. De wereldmarktprijzen voor suiker zijn sterk gestegen waardoor er minder geld voor exportrestituties nodig is. Het Europees suikersysteem is zelfinancierend wat betekent dat geld dat te veel is ingehouden automatisch terugvloeit naar de telers en de industrie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.