Home

Achtergrond 422 x bekeken

Teelt oerkomkommer goed te doen

De teelt van de biologische oerkomkommer is redelijk goed te doen.

Dat zegt Rini Hopmans, biologische teler in Bergen op Zoom, wanneer hij terugkijkt op een proef die hij deed met honderd planten van deze nieuwe komkommersoort. Volgend jaar wordt het areaal met de oerkomkommer in Nederland voorzichtig opgeschaald.

De oerkomkommer werd eind juni bij Hopmans in Bergen op Zoom geplant. De teelt is hem meegevallen. Hij hield dezelfde teeltstrategie aan als bij het ras Shakira. De oerkomkommerplanten waren op onderstam Bombo geënt voor de groeikracht. Dat laatste is echter niet echt uit de verf gekomen. "Ik denk dat de planten zich door het enten juist te generatief hebben ontwikkeld."

Het probleem waar Hopmans tijdens de teelt namelijk tegenaan liep, is dat de plant bij de doorgang op de ranken vrij veel bloemen liet verdrogen. "Bij de oerkomkommer komt dit meer voor dan bij andere rassen." Om de doorgang op de ranken te verbeteren, gebruikt hij zijn volgende teelt met oerkomkommers geen onderstam.

De opbrengst per plant was goed, maar lag wel iets lager dan bij Shakira. De oerkomkommer vraagt evenveel tijd aan arbeid als andere komkommerrassen. Wel moest Hopmans de oerkommer na het snijden meteen in het pad sorteren en in de doos doen. "De oerkomkommer kan niet over de sorteerder, want dan gaan de 'nopjes' van de schil af." In januari zet Hopmans opnieuw oerkomkommers, dan op 150 m2.

Volgend jaar worden er wat meer vierkante meters gezet met de oerkomkommer, aldus biologisch handelshuis Eosta die de komkommers vermarkt. De afzet van de oerkomkommer liep afgelopen maanden in Duitsland boven verwachting. "Maar om jaarrond de oerkomkommers te kunnen leveren, gaan twee telers in Zuid-Europa de oerkomkommers ook planten", aldus directeur Gert Kogeler van Eosta.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.