Home

Achtergrond 248 x bekeken

Te diep koppen bieten kost geld

Te diep koppen van bieten kost een teler al gauw 140 euro per hectare.

De opbrengstderving kan oplopen tot meer dan 200 euro bij slecht kopwerk.

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd op Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat. De resultaten zijn gepresenteerd op de praktijkdag die is gehouden op de proefboerderij samen met DLV Plant en het bieteninstituut IRS.

In het onderzoek zijn zeven manieren van koppen toegepast. De slechtste methode, waarbij te veel stengels aan de biet blijven zitten, kan leiden tot een korting op de bietenafrekening van meer dan 300 euro per hectare.

Bietverliezen en enige bladresten zijn niet volledig te voorkomen, zegt directeur Frans Tijink van het IRS. “Vooral niet in een jaar als dit. De stand van de bieten is door tweewassigheid onregelmatiger dan in andere jaren. En veel bieten zijn horizontaal gegroeid. Dat maakt goed koppen lastiger. Maar als een teler er goed op let tijdens het rooien kan hij veel kopverlies voorkomen. Kop zo hoog dat minder dan 5 procent van de bieten te diep gekopt is én verwijder alle blad. Sinds de campagne van 2006 wordt de koptarra apart vermeld. Als de koptarra lager is dan 5 procent zijn de bieten te diep gekopt. Twee centimeter te diep koppen kost bijna 25 procent van de biet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.