Home

Achtergrond

Tarweprijs tijdelijk op retour

Na maanden van als maar oplopende prijzen is tarwe in een dalende lijn gekomen. Na een aantal weken min of meer stabiel op €260 gestaan te hebben is de afgelopen week de groothandelsprijs in Rotterdam met €20 gedaald tot €237 per ton. Ook de noteringen van Middenmeer, Groningen en Goes hebben een duidelijke stap terug moeten doen. De beurzen daalden resp. €13, €10 en €7,50. Hiermee kwamen de telersprijsnoteringen afgelopen week uit op resp. €220, €223 en €220.

Deze prijsteruggang is de scherpste daling in zo’n korte tijd op de beurzen in jaren.

De prijsdaling is een reactie op de terugval in de graannoteringen op de termijnmarkten. in Chicago en vervolgens Parijs. Dat de termijnmarkten zo snel daalden heeft voor een belangrijk deel te maken met winstnemingen van beleggers.

Een andere reden voor de prijsdaling is de eveneens dalende maïsprijs. Onder invloed van de hoge graanprijs is massaal goedkope maïs uit Brazilië geïmporteerd. Deze invoer in combinatie met oude Franse maïsoogstvoorraden die op de markt kwamen hebben de tarweprijs gedrukt. Ook is er minder vraag naar graan. In de periode van als maar stijgende prijzen is erg veel ingekocht. De voorraden zijn groot en de behoefte op korte termijn klein. Een verdergaande prijsdaling ligt overigens niet voor de hand. De wereldwijde vraag naar graan blijft hoog.

prijs blijft gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.