Home

Achtergrond 169 x bekeken

Taalstrijd escaleert in Belgische gemeenteraden

De Belgische taalstrijd dreigt vanavond weer op te laaien in drie Nederlandsstalige gemeenten rondom Brussel.

Franstalige raadsleden hebben aangekondigd in hun eigen taal te zullen spreken, wat onwettig is. In Wezembeek-Oppem, Linkebeek en Kraainem is Nederlands de officiële taal, maar de gemeentelijke diensten moeten ook in het Frans worden aangeboden. Frans praten in openbare zittingen is in strijd met de taalwetgeving in de drie gemeenten.

Het Vlaams Belang en de Vlaams nationalistische beweging Taal Aktie Komitee hebben aangekondigd om actie te gaan voeren in de gemeenteraden.

De opgelaaide taalstrijd kan ook gevolgen hebben voor de moeizame onderhandelingen vover een nieuwe regering. Die formatie duurt al 134 dagen.

De politieke partij FDF (Democratisch Front van Franstaligen) heeft opgeroepen tot het Frans spreken in de gemeenteraden. De FDF zit op federaal niveau met de Franstalige liberalen aan de formatietafel.

De opnieuw opgelaaide taalstrijd in de drie gemeenten zal de sfeer aan de formatietafel niet bevorderen. Onderhandelaars op federaal niveau zijn tenslotte partijgenoten van de strijdende partijen in de drie gemeenten.

"Pure poppenkast en pure provocatie'' noemt Vlaams gemeenteraadslid Luc van Biesen (Open VLD) de aankondiging van de Franstaligen. Hij heeft aangekondigd met zijn partijleden de zaal te verlaten als er Frans gesproken wordt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.