Home

Achtergrond 217 x bekeken

Stormtest vloedkeringen bij lagere waterstand

Rijkswaterstaat verlaagt de limiet van de waterstand voor een eenmalige stormtest van de stormvloedkeringen in de Nieuwe Waterweg en het Hartelkanaal.

Nu sluiten de Maeslant- en Hartelkering bij een waterstand van 3.00 meter boven NAP. Voor de eenmalige test is dat peil verlaagd naar 2.60 meter boven NAP. Hiermee is de kans groter dat de keringen een keer onder stormcondities worden getest, aldus Rijkswaterstaat vandaag.

De keringen worden in de stormperiode van 15 oktober tot 15 april eenmalig onder stormcondities getest. Na de stormtest gaat de limiet van de waterstand terug naar 3.00 meter boven NAP. De datum van de stormtest is niet vooraf te bepalen, omdat die afhankelijk is van de overschrijding van het vastgestelde waterpeil. Het moet in ieder geval goed stormen voordat het peil van 2.60 meter boven NAP wordt gehaald. Bij de storm van 18 januari kwam het waterpeil tot 2.40 meter boven NAP.

De stormtest is een extra controle naast de jaarlijkse test die in september plaatsheeft. De reguliere controle vindt jaarlijks in september plaats, omdat eventuele mankementen dan nog voor het stormseizoen kunnen worden verholpen. Op de testsluiting komen jaarlijks honderden belangstellenden af.

Mocht de stormtest doorgaan, dan wordt het scheepvaartverkeer op de Nieuwe Waterweg stilgelegd. De schippers horen dat twee uur voor de sluiting, die hoogstwaarschijnlijk dertig uur zal duren. De volledige afsluiting van de keringen kost twee uur, een uur voor het sluiten en uur voor het zakken van de deuren naar de bodem.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.