Home

Achtergrond 208 x bekeken 1 reactie

Stormloop op EU-subsidie energiegewassen

Boeren hebben in Brussel fors meer land aangemeld voor de gesubsidieerde teelt van energiegewassen, zoals koolzaad. Het aantal hectares beloopt nu ongeveer 3 miljoen, tegen 1,2 miljoen in 2006.

Dat is vandaag bekendgemaakt. De gewassen zijn bestemd voor biologische brandstoffen. Bijvoorbeeld biodiesel bevat een scheutje van zulke natuurlijke olie, bedoeld om het milieu te sparen en Europa minder afhankelijk te maken van regimes als in Iran en Rusland.

Door de enorme toeloop besluit de Europese Commissie half oktober waarschijnlijk om het subsidiebedrag per hectare te verlagen. Dat kan dalen van 45 naar 30 euro per hectare. De totale uitgaven blijven dan beperkt tot 90 miljoen euro.

De grote groei komt onder meer omdat Oost-Europese landen dit jaar subsidies mogen aanvragen voor energiegewassen. Zo heeft alleen Polen al 200.000 hectare aangemeld. In Nederland is nauwelijks zulke teelt.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gli

    Het mag dus niet teveel kosten (zoals zo vaak!)

Of registreer je om te kunnen reageren.