Home

Achtergrond 312 x bekeken

Sterke exportgroei

NL-export pluimveevlees 1e halfjaar sterk gestegen.

De Nederlandse export van pluimveevlees is in de eerste helft van 2007 in volume met 14 procent toegenomen en in waarde zelfs met 34 procent. Dit blijkt uit recentelijk beschikbaar gekomen CBS-cijfers.

De uitbreiding van de Nederlandse pluimveevleesexport is vooral het gevolg van een sterke toename van de uitvoer naar Hongarije en Roemenië. Daarnaast namen ook reguliere afzetgebieden als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk duidelijk meer Nederlands pluimveevlees af.

Pluimveeafzet naar Duitsland juist gedaald
Opmerkelijk is dat de Nederlandse afzet van pluimveevlees naar Duitsland met 5 procent is afgenomen. Dit lijkt onder meer het gevolg van een sterk opgelopen prijs, want de exportwaarde naar Duitsland nam met 48 procent toe. Vooral verse kuikendelen zoals vleugels, poten, helften en kwarten werden voor aanmerkelijk betere prijzen bij onze oosterburen afgezet.

De afname van het exportvolume naar Duitsland wordt naast de sterk verbeterde prijzen, vermoedelijk ook veroorzaakt doordat Duitsland in de eerste helft van 2007 weer gezouten filet uit Brazilië importeerde, terwijl die invoer in het eerste halfjaar van 2006 vanwege het hoge douanetarief nihil was. Daarnaast mag niet vergeten worden dat de prijzen die de Nederlandse exporteurs in 2006 op Duitsland realiseerden niet al te best waren.

Een mogelijk andere oorzaak van de teruglopende Nederlandse export naar Duitsland is de almaar stijgende productie van kuikenvlees in Duitsland. Voor dit jaar verwacht de Europese Commissie dat de Duitse vleeskuikenproductie met ongeveer 12 procent zal stijgen ton 855.000 ton. Tien jaar geleden, in 1997 lag de Duitse productie nog op 'slechts' 400.000 ton. In één decennium een stijging dus van 114 procent. In geen enkel ander land van de EU is de expansiedrift in het afgelopen decennium zo groot geweest. Ter vergelijking; de Nederlandse productie nam in die periode zelfs met 6 procent af tot ongeveer 560.000 ton dit jaar. In het licht van het Nederlandse exportbelang op Duitsland, een zorgelijke ontwikkeling.

Aandeel VK nadert aandeel Duitsland
Duitsland is qua volume nog steeds het belangrijkste afzetgebied voor Nederlands pluimveevlees, maar het aandeel van het Verenigd Koninkrijk nadert het Duitse aandeel. In de periode januari-juni 2006 lag het aandeel van Duitsland in de totale Nederlandse export nog op 30 procent en in het eerste halfjaar van 2007 op nog 25 procent. Het aandeel van de export naar het Verenigd Koninkrijk nam toe van 22 procent in de eerste helft van 2006 tot 24 procent dit jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.